Bakan Şimşek’ten dolar sahiplerini korkutan açıklama “Bunu yapanlar zarar edecek”

Türkiye’de yaşanan ani kur artışlarına geçici bir önlem almak amacıyla duyurulan KKM sistemi, aradan geçen 2 yılda Hazine’ye getirdiği yük nedeniyle büyük bir probleme dönüştü.

Haziran ayında ekonomi yönetiminin başına geçen yeni ekiple birlikte atılan tasfiye adımlarının ardından uygulamadan kısa sürede dikkate değer bir çıkış yaşanırken, tasfiye sürecinin başında bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’te yaptığı konuşmadı KKM’deki çıkışların devam edeceğini belirtti.

KKM’YE 2024 YILINDA SON VERİLECEK

Kur Korumalı Mevduat havuzundaki azalışın yalnızca TL bazlı olmadığını, döviz cinsinden de önemli bir erime yaşandığını belirten Şimşek, “KKM’deki para Mayıs sonu itibarıyla 125 milyar dolardı. 20 Ekim itibarıyla 110.2 milyar dolar olarak gerçekleşti.” ifadelerini kullanarak yaşanan erimenin boyutunu gözler önüne serdi.

Uygulamanın bir yıl süre ile uzatılacağını ancak hedeflerinin 2024 yılının sonu itibarıyla KKM’ye son vermek olduğunu duyuran Şimşek, son aylarda atılan kısıtlama adımların ardından Kur Korumalı Mevduat’ın eskisi kadar cazip olmadığını ve alternatif yatırım araçlarının daha fazla getiri sağladığını duyurdu.

ZARAR ETMEYE DEVAM EDECEKLER”

Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi üzerinden sermaye transferi yapıldığı eleştirilerinin yanlış olduğunu dile getirirken, AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin, “KKM hesaplarına getirip para yatıran kişi, aslında karda değil, alternatif karlılıklara göre zarardadır ve zarar etmeye devam edecekler” diye konuştu.

TL MEVDUATIN GETİRİSİ DAHA YÜKSEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası tarafından veriler faiz artırım kararları sonrası politika faizinin aynı zamanda mevduat faizlerini de yukarı çektiğini belirterek, şu anda TL mevduatın getirisinin, KKM’de yaşanan kur farklarının düşük olması nedeniyle daha kazançlı bir yatırım olduğuna dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir